Rána pro ČSSD: Po smrti Plačka zůstane kandidátka v Opavě prázdná, lhůta na nominace už vypršela

Info.cz

 Sociální demokraté nebudou mít v letošních senátních volbách v obvodu Opava svého kandidáta. Po čtvrtečním náhlém úmrtí senátora Vladimíra Plačka, který měl letos svůj post obhajovat, už nemohou navrhnout nového uchazeče o senátorské křeslo. Lhůta pro nominace skončila v úterý, řekla ČTK krajská tajemnice Petra Krejčířová.

Opavský senátor, který byl rovněž ředitelem Ústavu sociální péče pro tělesně postižené v Hrabyni, zemřel ve věku 53 let. Členem horní komory byl od roku 2012. Před šesti lety se o senátorské křeslo v obvodu Opava ucházelo šest lidí. Plaček tehdy do druhého kola postoupil spolu s kandidátem ODS, lékařem Václavem Vlčkem, kterého ve druhém kole porazil, když získal 62,23 procenta hlasů.

Plaček byl místopředsedou senátního výboru pro evropské záležitosti a členem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Byl také zastupitelem Moravskoslezského kraje a obce Pustá Polom. Kromě Senátu se chtěl v letošních komunálních volbách opět ucházet i o mandát obecního zastupitele. Na kandidátce byl na pátém místě. Podle Krejčířové ČSSD v tomto případě ještě může podobu kandidátní listiny ovlivnit a na kandidátku tak bude dopsán náhradník.

sinfin.digital