Senátory by letos chtělo být 233 kandidátů. Obdobně jako v minulých volbách

ČTK

Senátory by se letos chtělo stát 233 kandidátů, podobně jako při minulých volbách. Vyplývá to z informací ČTK z jednotlivých senátních obvodů. Největší výběr by měli mít lidé v Praze 8, kde se přihlásilo 16 adeptů. Nejmenší konkurence asi bude na Náchodsku a Vsetínsku, kde se sešlo jen po šesti přihláškách.

Počet uchazečů by se ještě do půlky srpna mohl změnit hlavně kvůli prověřování, zda všichni splnili zákonné podmínky kandidatury. Teprve poté úřady zveřejní i jména kandidátů.

Největší zájem bude pravděpodobně o senátní volby ve čtyřech pražských obvodech. Ve třech z nich kandidují letošní neúspěšní uchazeči o prezidentské křeslo - Marek Hilšer v Praze 2, Jiří Drahoš v Praze 4 a Pavel Fischer v Praze 12. Mezi jeho soupeře budou patřit mimo jiné ústavní právník Aleš Gerloch, nebo exministři Ivan Pilný (ANO) a Ivan David (dříve ČSSD, nyní SPD). V Praze 8 se střetnou právník Milan Golas (ODS) s tlumočníkem Hayatem Okamurou (KDU-ČSL), bývalým náměstkem ministra financí Lukášem Wagenknechtem nebo někdejším šéfem Vězeňské služby Zdeňkem Kulou (SPD).

Volby do Senátu 2018: Kandidovat chtějí aktivisté, současní senátoři i prezidentští kandidáti

sinfin.digital