Když jsme otevřeli, všichni se těšili a makali. Teď budou docházet síly, říká Enenkl ze známého brněnského baru 4pokoje

Daniel Enenkl je součástí širšího týmu lidí, kteří v Brně provozují bar, restauraci, zážitkový hotel a několik dalších podniků. Jde o gastronomickou skupinu Lidi z Baru. On sám je provozní 4pokojů, cateringu v Úplně Všude a e-shopu Na Doma dobrý. Probrali jsme s ním, jak se jim daří čelit současné složité situaci, během které vláda Andreje Babiše pravidla pro jejich provozy mění i několikrát v týdnu.

Jak jste přežili jaro?

Zprvu to byl šok, současně jsme se hned druhý den poté, co se v březnu vše zavřelo, sešli, a začali jsme chrlit nápady, jak situaci řešit. Tehdy se ukázala síla našeho týmu. Začali jsme dělat rozvoz potravin, během dvou dnů jsem obvolal dodavatele, všechno jsme zorganizovali, rázem z nás byli dispečeři.

Ze začátku jsme byli schopni odbavit několik desítek objednávek za den, pak to šlo samozřejmě dolů. Jiný náš tým začal vymýšlet deskovou hru, kluci z Baru, který neexistuje, udělali tekutou kuchařku, je to snad první koktejlová kuchařka v republice, další se zase zaměřovali na rozvoz obědů. A od chvíle, kdy to šlo, jsme měli okénkový prodej.

Museli jste propouštět?

Nemuseli. Hned jsme se všech zeptali, jak to vidí. Někteří třeba odjeli za rodiči, jiní zůstali. Nechali jsme to na každém. Kdo chtěl, zůstal, byla hromada práce třeba s nabalováním tašek, s rozvozy obědů. Marže šly sice dolů, propouštět jsme ale nemuseli.

Je jasné, že dlouhodobě to takto udržitelné není. Což se projevuje už i v atmosféře, lidi začínají být z té nejistoty unavení.

sinfin.digital