Štědrý večer v restauraci. Čím dál více Čechů nevaří, otevřená bude pětina podniků

ČTK

12. 12. 2016 • 17:59

Tradiční štědrovečerní večeře s rodinou láká stále méně Čechů. Mnozí si dopřejí slavnostní jídlo v restauraci z rukou profesionála. Na Štědrý večer tak bude mít po šesté hodině otevřeno zhruba pětina restaurací. V nabídce často nechybí pozoruhodné speciality.

Na Štědrý večer doslova v pohotovosti: Zhruba každá pátá restaurace bude připravena nabídnou svým hostům slavnostní menu a maximum pohodlí. Nejvíc podniků, které pohostí příchozí na 24. prosince i po 18. hodině, nabízí podle očekávání hlavní město.

Mezi tradiční místa, kde se ani o Štědrém dni provoz nezastaví, patří například Malostranská beseda. Pro gurmány si letos připraví hlavičky žampionů plněné šnečím masem a sypané parmazánem, ale i klasického kapra a rybí polévku nebo pečenou husu.

Otevřeno budou mít především restaurace vyšší cenové kategorie, které pro hosty chystají speciální pochoutky. Stále více Čechů totiž upřednostňuje na Štědrý večer vlastní komfort před složitou přípravou tradiční večeře.

„Zcela běžné je, že mají otevřeno hotelové restaurace, které mají přes svátky hosty. Na druhou stranu ale narůstá i počet Čechů, kteří nechtějí trávit vánoční svátky vařením, a jdou raději do restaurace,“ potvrdil prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

SDÍLET