V Česku se měsíčně rozdá už přes 100 tun potravin potřebným, kapacity však nestačí

Info.cz

Darování potravin potřebným probíhá v Česku především prostřednictvím tzv. potravinových bank. Ty svou pomoc přitom neprovádí jen během známé Národní potravinové sbírky, ale průběžně, každý den, a tam, kde je třeba. Aktuálně se tak měsíčně přerozdělí prostřednictvím 110 odběratelských organizací více než 100 tun potravin. Loni se v potravinových bankách podařilo získat 1 209 785 kg potravin, pomohly měsíčně 63 000 lidí. „Naši odběratelé i přesto stále nemají tolik potravin, kolik by potřebovali. Potravinovým bankám chybí finance na jejich provoz,“ uvádí k tomu Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky Praha.

Klíčovou činností České Federace potravinových bank je především získávání potravin, vedle toho také čistících a hygienických prostředků, oblečení a jejich následné rozdělování organizacím, které pečují o osoby v sociální nouzi. Na podporu činnosti potravinových bank letos ministerstvo zemědělství dle slov ministra Mariana Jurečky poskytne v Národním dotačním programu celkem 29 milionů korun. Meziročně je to o sedm milionů více. Navíc od 1. ledna 2018 musí obchody s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních povinně darovat potraviny.

„Přijímáme všechny potraviny, které jsou vhodné ke spotřebě. Potraviny čerstvé nesmí přesáhnout datum spotřeby, potraviny trvanlivé můžeme přijímat i krátce po expiraci, u nich však provádíme atest kvality, aby nebylo pochyb o jejich nezávadnosti,“ přibližuje Věra Doušová proces výběru a výdeje potravin a dodává: „Banka přijme potraviny, účetně je zavede do skladu a připraví, odběratelé jednou za týden telefonují a ptají se, které potraviny jsou k dispozici a objednávají je na konkrétní den a hodinu odvozu.“ Žadatelem o pomoc může být jakákoli organizace pečující o osoby v nouzi, kterou prověří a schválí předsednictvo Federace Potravinových bank.

Zbytek textu je pro předplatitele
sinfin.digital