Je limonáda zdravější než mléko? Nový systém hodnocení potravin štěpí EU, jednou by mohl platit i v Česku

Německo, Francie, Nizozemí a některé další evropské země zavádějí do svého obchodního práva systém Nutri Score hodnotící vliv konkrétní potraviny na lidské zdraví. Pokud se tento druh hodnocení osvědčí, mohl by být teoreticky od příštího roku zaveden v celé EU. Už dnes ale vzbuzuje v mnoha zemích, včetně Česka, velmi rozporuplné reakce.

Systém Nutri Score zavedla jako první v roce 2017 potravinářská velmoc Francie, později se připojily i státy Benelexu, Portugalsko, Španělsko a naposledy před několika týdny Německo. Právě připojení Německa jako nejsilnější evropské ekonomiky může podle odborníků předznamenat vítězné tažení tohoto systému celou EU. A o co vlastně jde?

Francouzsko-britský tým vědců, odborníků na výživu, vypracoval systém hodnocení nutričních hodnot potravin s ohledem na to, jak je která složka potraviny škodlivá pro lidské zdraví, nebo mu naopak prospívá. Za škodlivé složky se v tomto systému obecně považují například nasycené tuky, soli, cukry, za „přínosné“ pak mimo jiné vláknina, bílkoviny, ovoce, zelenina či ořechy.

Systém Nutri Score porovnává všechna „pro a proti“ a podle obsahu „příznivých a škodlivých látek“ ve 100 gramech, respektive 100 mililitrech, přidělí potravině jedno z pěti barevných políček označených písmeny od A do E. Zelené „áčko“ by mělo být tedy pro lidské zdraví nejpříznivější, zatímco červené „éčko“ je ukazatelem nejvyšší nutriční hodnoty, a tedy i jakousi výstrahou pro konzumenty, že potravina obsahuje velké množství nezdravých složek.

Nutri Score není (zatím) pro potravináře a obchodníky povinný. Státy, které systém oficiálně přijaly, ale povolením jeho využívání „de facto“ uznávají, že se jedná o spravedlivé a objektivní hodnocení kvality potravin z hlediska jejich možného vlivu na lidské zdraví.

Limonáda versus džus

Zbytek textu je pro předplatitele
sinfin.digital