Krvavá čokoláda: Výrobci cukrovinek bez povšimnutí drancují třetí svět

S každým čtverečkem čokolády jako by padnul další strom v původních tropických lesích Pobřeží slonoviny a v Ghaně. Ty tam kdysi zabíraly až čtvrtinu území, nyní zbývají poslední čtyři procenta, kam se nyní uchylují poslední enklávy šimpanzů a slonů. Hlavním důvodem je nelegální odlesňování. Obě země totiž jsou suverénní kakaové velmoci, které pokrývají značnou část světové poptávky po čokoládě. Podle studie organizace Mighty Earth "Chocolate´s Dark Secret" se právě kakaové boby z nelegálních oblastí dostávají do cukrovinek těch největších společností. Plody kakaovníků, které vytlačily původní tropický les i s jeho bujnou biodiverzitou, nyní můžeme najít v každé tyčince Mars i čokoládě Milka. 

Pobřeží slonoviny vyrobí tolik kakaa, že jím dokáže uspokojit kompletní evropskou poptávku po čokoládě. Je největším světovým výrobcem, sousední Ghana je druhá v závěsu. Právě světové prvenství se však v posledních letech obrací proti samotným zemím. Kakaové boby jsou jako danajský dar. 

Češi neví, jak chutná kvalita. Máslo firmy nahrazují nebezpečným palmovým tukem, říká expertka

Zbytek textu je pro předplatitele
sinfin.digital