Příprava na zákaz kouření může restaurace a hospody vyjít na desetitisíce korun. Řada z nich bude chtít pro hosty před restaurací umístit popelníky, případně jim postaví přístřešky a další provizorní kuřárny. Dnes to řekl Zbyněk Švec, zakladatel společnosti ASW Systems dodávající technologie do restaurací. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václava Stárka provozovatelům vadí zejména rozdílný přístup jednotlivých obcí k podmínkám pro vznik kuřáckých koutků před provozovnami.
„Každá obec se k tomu staví jinak, v případě Prahy pak mají rozdílný přístup dokonce jednotlivé městské části," uvedl Stárek. Například Praha 6 restaurace vyzvala, aby si před dveřmi popelníky postavily za předpokladu, že u nich budou samy udržovat pořádek. Praha 1 pak původní informaci o umístění popelníků zdarma odvolala a nyní za ně požaduje poplatky.