České autodopravce šikanují už i Němci. Brusel před diskriminací zavírá oči

Lucie Bednárová

Německo je po Francii dalším státem, které začalo rozdávat pokuty zahraničním dopravcům, kteří neplní povinnosti vyplývající z německé legislativy. První česká dopravní firma, kterou německé úřady pokutovaly nedávno, se podle zjištění INFO.CZ proti rozhodnutí odvolala a pokusí se bránit. Autodopravci poukazují na to, že západoevropské státy postupují proti zahraniční konkurenci cíleně a snaží se dopravce z novějších členských států EU, k nimž patří i ČR, vytlačovat z trhu.

Historicky první pokuta pro českého řidiče na území Německa, který neplnil povinnosti vyplývající z německých zákonů platících od ledna 2015, dosáhla 2 500 eur. Podle zjištění redakce ji jeho zaměstnavatel dostal za to, že nedoložil všechny údaje, které si po něm dodatečně vyžádala německá strana. „Dopravce se proti rozhodnutí odvolal a nyní čekáme na odpověď,” řekl redakci Jan Medveď ze sdružení autodopravců ČESMAD. „Jde o menšího dopravce, který řádně podniká podle českých zákonů a provádí přepravy nejčastěji mezi Českem a Německem,“ dodal. Podrobnosti, o jakou konkrétní firmu se jedná, ale odmítl sdělit.

Německo je po Francii dalším státem, který zpřísnil kontroly v nákladní a autobusové dopravě a začal za to rozdávat pokuty. Legislativa po zahraničních dopravcích totiž požaduje, aby svým řidičům platili alespoň tolik, kolik je domácí minimální mzda, a také plnili další povinnosti, například včas registrovali cesty do zahraničí.

První pokuta pro českého řidiče za nízký plat. Německo jde ve stopách Francie a trestá zahraniční dopravce

sinfin.digital