Následovníkům Falun Gongu v Číně odebírají orgány, vláda to popírá, říká Milan Kajínek

Eliška Kubátová

O čínském učení Falun Gong v Česku slyšel jen málokdo, přesto má po celé republice na tři desítky cvičebních míst. V Číně, kde se této metodě rozvíjející tělo i mysl věnují miliony lidí, jsou ale následovníci Falun Gongu terčem brutálního pronásledování a mezinárodní vyšetřování také dokazuje, že jsou lidem odsouzeným za praktikování Falun Gongu ilegálně odebírány orgány pro transplantaci. „Dodnes bylo lidskoprávními organizacemi zdokumentováno na sto různých metod fyzického mučení, jako je kroucení zubním kartáčkem mezi prsty, vystavování chladu, tygří lavice nebo vrážení bambusových třísek pod nehty. Měli jsme v Česku člověka, který tímhle prošel. Svoje tělo a strhané nehty ukázal i tehdejšímu ministrovi pro lidská práva Michaelu Kocábovi, který z toho byl celkem v šoku,“ říká v rozhovoru šéfredaktor deníku Epoch Times v ČR Milan Kajínek, který praktikuje Falun Gong jedenáct let.

Učení Falun Gong je poměrně mladým hnutím, které je lidem v Česku spíš neznámé. Jak byste ho popsal člověku, který o něm slyší poprvé?

Jedná se o metodu pro rozvoj těla a mysli zveřejněnou v roce 1992 panem Li Hongzhim, zakladatelem Falun Gongu v Číně. Falun Gong má na nejnižší úrovni formu čchi-kungu, což jsou tradiční meditativní cvičení pro rozvoj těla a mysli a pracují s vnitřní energií člověka podobně jako například Tchaj-ťi nebo jóga. Falun Gong má pět meditativních cvičení, čtyři jsou ve stoje a poslední vsedě. Jádrem toho učení jsou ale nauky o rozvoji charakteru a morálních principech, které jsou podstatou sebezlepšování. Můžete cvičit třeba dvacet let, ale stejně se neuzdravíte, pokud se vám nepodaří napravit vaše myšlení a charakter.

Rozdíl oproti jiným metodám, jako je například jóga či různé formy čchi-kungu, je například ve stavu, v němž se praktikuje hluboká meditace. Zatímco jiné metody praktikují ve stavu vytržení – mají několik úrovní cvičení, a jak postupují dál, nakonec se dostávají do stavu vytržení –, Falun Gong vyžaduje, aby si člověk byl neustále vědom toho, co dělá a o čem přemýšlí. Zatímco v jiných metodách mohou praktikující během meditace ztratit pojem o tom, kde jsou, uplynou třeba tři hodiny, ale oni mají pocit, jako by to byla vteřina a zase se probudí.

Kritici tu mizí beze stopy, Západ pro Krym nedělá dost, říká pro INFO.CZ krymskotatarský advokát

sinfin.digital