ANALÝZA: Krvavý syrský únor. U Damašku umírají stovky lidí, na severu si jdou po krku velmoci

Pavel Novotný

Letošní únor patří k nejkrvavějším měsícům syrského konfliktu. V této fázi občanské války se rozhoduje, kdo a kde bude vládnout. Konflikty požírají celou Sýrii, nejvýraznější jsou ale čtyři ohniska: Na severovýchodě v okolí Afrínu bojují Turci proti Kurdům a zřejmě i bojovníkům věrným prezidentu Bašáru Asadovi. V povstalecké Ghútě u Damašku mezitím z nebe prší režimní pumy, které ničí i rebelský region Idlíb. A zbylí bojovníci Islámského státu mezitím hledají cestu ven.

Poslední vývoj v Sýrii přinesl překvapivé i varovné posuny. Jednotky stojící za syrským prezidentem Asadem se vydaly na pomoc kurdské enklávě Afrín na severovýchodě Sýrie. Turečtí vojáci, kteří v Afrínu se svými spojenci proti Kurdům bojují už od 20. ledna, je hned při příjezdu zasypali dělostřeleckými granáty…

Afrín: Kurdové proti Turkům, Turecko proti všem

Symbolizuje-li některá z bitev syrské občanské války komplikované vztahy syrských etnik i regionálních mocností, je to právě střet v Afrínu. Tuto kurdskou enklávu o 170 tisících obyvatelích už v roce 2012 vyklidili vládní vojáci a převzaly ji kurdské Lidové obranné jednotky, známé pod zkratkou YPG. Jde o milice syrských Kurdů, které inspirovala turecká i separatistická, nyní spíše už postmarxistická Strana kurdských pracujících (PKK).

Utkinovi hoši zasahují. Žoldnéřský vůdce vybudoval soukromou armádu s tanky, řídí ji zákony krve a mlčení

sinfin.digital