Celý svět bojoval za jejich svobodu. Teď se dívky unesené Boko Haram samy vrací k věznitelům

Info.cz

abe

Vrátily se domů, šťastné ale nejsou. V posledních týdnech se ukazuje, že unesené studentky, které zajala teroristická organizace Boko Haram, se někdy dobrovolně vrací zpět do zajetí. Těžko pochopitelné rozhodnutí učinilo už údajně několik dívek, které nigérijští radikálové po letech věznění propustili v květnu. Cesta zpět do společnosti je údajně těžká. Některé dívky se také prý v zajetí měly poměrně dobře a po tomto životě se jim stýská.

Téměř sto dívek únosci propustili po letech v zajetí letos v květnu. Na veřejnost se přitom dostaly zprávy, že některé z nich se dokonce odmítly ze zajetí vrátit domů a s Kalašnikovy v ruce tvrdily, že jsou šťastné. Už tehdy se začala objevovat teorie o tom, že u dívek se objevil takzvaný Stockholmský syndrom, který zapříčinil, že  mají pozitivní emoční vztah směrem k jejich věznitelům. Podle jiných teorií zase dívkám vymyli mozek. Pravda je ale zřejmě někde jinde.

25letá Aisha Yerimová byla v zajetí teroristů Boko Haram více než dva roky. Provdala se tam za velitele jednotky, který ji údajně zahrnoval dárky a pozorností. Měla prý dokonce i vlastní služebné a ostatní se k ní chovali s respektem. Armáda ji osvobodila v lese v roce 2016. Od té doby byla v péči psychiatrů, kteří se snažili o její de-radikalizaci. A vše postupovalo úspěšně.

Letos v lednu se Aisha poprvé setkala s novinářkou BBC, které po osmiměsíční péči potvrdila, že nyní už ví, že teroristé z Boko Haram jim lhali a slibovali jen vzdušné zámky. „Teď vím, že to, co nám slibovali, byla lež. Když je slyším mluvit v rádiu, musím se smát,“ tvrdila propuštěná dívka před půl rokem. V únoru se vrátila z léčení ke svojí rodině. A nyní utekla zpět do lesů za svým manželem z Boko Haram.

sinfin.digital