Jak se řídí škola migrantů? A jde poznat radikála? Rozhovor s berlínským učitelem pro INFO.CZ

Markéta Žižková

Když před deseti lety nastupoval Georg Krapp jako ředitel na berlínské gymnázium v přistěhovalecké čtvrti, byla škola těsně před zavřením. Během pár let se mu ji podařilo přetavit na vyhledávané místo. Počet studentů s migrantským původem mezitím vzrostl z 60 na téměř 100 procent. „V Neuköllnu můžete vyřídit všechno od narození až po pohřeb, aniž byste promluvili slovo německy. Tím myslím porodní bábu, autoškolu, právníka, banku, pekaře, halal masnu i pohřební službu,“ popisuje pedagog, které několik let vedl i německo-české gymnázium v Praze. Jeho návod na úspěšnou integraci? „V Německu máme povinnou školní docházku a zároveň právo na vzdělání. To znamená, že kdyby rodiče šli tak daleko, že by děti přestali posílat na biologii, tak to prostě nepůjde. Stát v tomto případě musí zasáhnout a povinnost výmahat třeba i soudně,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ.

Při pohledu na webové stránky berlínského Albert Schweitzer Gymnazia, které jste několik let vedl, je na první pohled vidět, že většina studentů má migrantský původ. V Česku není takový obrázek vůbec obvyklý. Vy jste deset let vedl i výběrové gymnázium v Praze. Jak velký rozdíl to byl?

Mezi Berlínem a Prahou je samozřejmě velký rozdíl. V Praze se za posledních dvacet let zvedl procentní podíl žáků s migrační historií jen velmi málo. Šel jsem dnes po Vinohradech a viděl žáky, kteří vycházeli z jedné střední školy. Na první pohled bylo zřejmé, že jen tři, čtyři z nich byli vizuálně jiného původu než českého. Tipnul bych si že z Vietnamu. Neviděl jsem vůbec nikoho afrického původu. V Berlíně je to úplně jiné. Pestrost je tam mnohem větší. V současnosti je v Berlíně registrováno 115 tisíc žáků neněmeckého původu. A to jde jen o oficiální čísla, která uvádí rodiče u zápisu. Realita může být ještě trochu jiná. Německému žákovi v Berlíně se nestane, že by šel do první třídy a nebyl tam s ním někdo cizineckého původu. Za jeden až dva roky bude podle některých prognóz v Berlíně více než polovina obyvatel neněmeckého původu.

Kolik žáků bylo migrantského původu přímo na vašem gymnáziu?

Dynamika se pořád vyvíjí. Když jsem přišel na toto gymnázium v roce 2005, bylo tam zhruba 60 procent studentů s migrační historií. Když jsem za deset let odcházel do důchodu, představovali téměř 100 procent. Ze 650 studentů jsme měli jen 6 Němců. Říkali jsme jim bio Němci, tedy že mají oba rodiče Němce. Většina dětí s migrantským původem ale má německý pas. Takže na papíře jsou to Němci. U nás na škole má 90 procent studentů německou státní příslušnost.

Tragédie jako šance. Glosa Igora Záruby

sinfin.digital