KLDR se sankcí jen tak nezbaví. Trvá na nich 20 států, Čína ale na konferenci chyběla

ČTK, raz

Tlak na Severní Koreu prostřednictvím sankcí s cílem přimět ji k ukončení jaderného programu musí pokračovat. Shodli se na tom dnes ve Vancouveru účastníci konference 20 zemí o KLDR. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson prohlásil, že je třeba zvyšovat tlak až do bodu, kdy bude Severní Korea přinucena zasednout ke stolu ke skutečným jednáním.

Spojené státy a Kanada společně vedou jednodenní zasedaní představitelů mezinárodního společenství s cílem společně odsoudit jaderný program KLDR. Zasedání se neúčastní Rusko a Čína, hlavní spojenci Severní Koreje. Kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová na úvod konference prohlásila, že diplomatické řešení je možné a nezbytné.

Vzkaz adresovaný Pchjongjangu podle šéfky kanadské diplomacie říká, že jaderné vyzbrojování povede pouze k dalším sankcím. Setkání ministrů zahraničí ve Vancouveru přitom podle ní má vést i ke zefektivnění stávajících sankcí. Freelandová rovněž poznamenala, že je povzbuzena nedávno zahájenými rozhovory mezi Severní a Jižní Koreou při příležitosti nadcházející zimní olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu.

Americká armáda se chystá na válku s KLDR. Spustit ji může i chyba, připomeňte si ty minulé

sinfin.digital