Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Krvavá čokoláda: Výrobci cukrovinek bez povšimnutí drancují třetí svět

Krvavá čokoláda: Výrobci cukrovinek bez povšimnutí drancují třetí svět

S každým čtverečkem čokolády jako by padnul další strom v původních tropických lesích Pobřeží slonoviny a v Ghaně. Ty tam kdysi zabíraly až čtvrtinu území, nyní zbývají poslední čtyři procenta, kam se nyní uchylují poslední enklávy šimpanzů a slonů. Hlavním důvodem je nelegální odlesňování. Obě země totiž jsou suverénní kakaové velmoci, které pokrývají značnou část světové poptávky po čokoládě. Podle studie organizace Mighty Earth "Chocolate´s Dark Secret" se právě kakaové boby z nelegálních oblastí dostávají do cukrovinek těch největších společností. Plody kakaovníků, které vytlačily původní tropický les i s jeho bujnou biodiverzitou, nyní můžeme najít v každé tyčince Mars i čokoládě Milka. 

Pobřeží slonoviny vyrobí tolik kakaa, že jím dokáže uspokojit kompletní evropskou poptávku po čokoládě. Je největším světovým výrobcem, sousední Ghana je druhá v závěsu. Právě světové prvenství se však v posledních letech obrací proti samotným zemím. Kakaové boby jsou jako danajský dar. 

V západní společnosti je čokoláda běžná položka v nákupním košíku, v rozvojových státech Afriky, Asie či Jižní Ameriky však jde o luxusní a prémiové zboží. Ne však nadlouho. S tím, jak i nastupující trhy bohatnou, rozrůstá se jejich střední třída hrdě se hlásící o svá čokoládová práva.

Odhaduje se, že globální trh čokolády na sobě má roční cenovku 100 miliard dolarů. Lidé po celém světě každý rok snědí až tři miliony tun čokolády a dalších kakaových produktů a tato poptávka dále poroste tempem až 5 procent ročně. Evropa patří k největším odbytištím, průměrně se zde zkonzumuje pět kilogramů na osobu. V České republice šest. A na straně vstupů u této rovnice je právě Pobřeží slonoviny, které kryje světovou poptávku ze 40 procent.

Kakao se z místa na Pobřeží slonoviny. kde se ještě nedávno hrdě pnul tropický prales, až do čokolád Milka či tyčinek Mars, dostává překvapivě efektivně. Od farmářů si kakaové boby převezme posel, který je doveze z nelegální vesnice do prvního většího města k prostředníkovi. Ten je poté prodá některé velké společnosti obchodující s kakaem – Barry Calebautu, Cargillu či Olamu. A od nich je pak vykupují výrobci čokolád – Mars, Nestlé, Ferrero či Mondelez.

Čokoládoví velkovýrobci však přiznávají, že o původu kakaa u svých čokolád nemají přehled. Zpracovávají tak i ty boby, které se k nim dostanou z chráněných a nelegálně kácených zbytků tropických lesů na Pobřeží slonoviny. 

„Předtím, než jsme naši zprávu zveřejnili, tak jsme naše závěry přednesli 70 největším společnostem vyrábějícím čokoládu. Žádná z nich nepopřela, že by se v jejich produktech mohlo nacházet kakao z chráněných lesních oblastí, ani nerozporovali naše závěry,“ tvrdí Mighty Earth ve studii.

Jedním z paradoxů v celém příběhu je to, že farmáři, kteří čokoládu na Pobřeží slonoviny a v Ghaně pěstují, si nikdy tyčinku Mars nebudou moci dovolit. Valná většina jich totiž žije pod hranicí extrémní chudoby. Na Pobřeží slonoviny je průměrná denní farmářů mzda okolo 50 centů (asi 11 korun), v Ghaně pak 80 centů (asi 18 korun).

Výdělek z čokoládových cukrovinek jde především k jiným částem výrobního řetězce. Až 44 procent z ceny čokolád jde na konto prodejcům, 35 procent pak výrobcům. Farmáři dostávají pouze 6,6 procent ceny produktu, ještě v 80. letech to přitom bylo o deset procentních bodů více.

Se zvýšenou spotřebou čokolády ve světě a větší poptávce se u hlavních afrických producentů pojí i další negativní fenomény. Americké ministerstvo práce upozorňuje například na pětinový nárůst nelegální práce dětí na kakaových farmách v Africe, a to jen za posledních pět let. Mezi další problémy patří kromě samotného odlesňování například zásahy do biodiverzity, přehnané užívání pesticidů, které se dostávají do spodních vod či nucená práce.

Odborná veřejnost se shoduje, že je zapotřebí, aby výrobci čokolád přiznali svůj díl zodpovědnosti a přestali odebírat zboží od nelegálních producentů. Jistá míra snahy zde v tomto ohledu již existuje – na počátku letošního roku se 34 největších výrobců čokoládových produktů zapojilo do iniciativy britského prince Charlese. Ta by měla v listopadu představit plán, jak zastavit odlesňování nejen na Pobřeží slonoviny, ale i v dalších afrických zemích. Zatím je však známo málo detailů, existuje tak obava, aby i tato iniciativa nezapadla mezi předchozí pokusy, jak proces odlesňování zastavit, dokud nám na Zemi ještě nějaké lesy a biodiverzita zbývají. 

 

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek