Módou proti válce. Iráčtí hipsteři chtějí prvním pánským klubem spustit novou revoluci

Tereza Engelová

Osmdesát kilometrů od nich zuří válka, oni myslí na módu. Trochu nepatřičně může na první pohled působit iniciativa bývalých spolužáků jedné střední školy z iráckého Irbílu. Před rokem založili první pánský módní klub, který se mezi mladými Kurdy těší čím dál větší popularitě. Podle zakladatelů „Pana Irbíla“ v něm totiž nejde pouze o módu. Zájem o nový životní styl přináší podle nich do životů mladých lidí poznamenaných válkou nové impulsy a může nastartovat širší sociální změny. 

Dandy vizáž jako reakce na válku

„Táta nás pořád schovával, protože v okolí domu se bojovalo,“ vzpomíná na rané dětství jeden ze zakladatelů klubu, 24letý Goran Pštiwan. Velké nadechnutí prý jeho generaci přineslo období po pádu režimu Saddáma Husajna.

„Předtím jsme nemohli nikam cestovat, naše společnost byla uzavřená. Pak se ale hranice otevřely, lidé si pořídili satelitní televize.Viděli, jak se žije ve světě i jak se tam lidé oblékají. Naučili jsme se anglicky, objevili sociální sítě. Zkrátka byl to pro nás velký posun,“ popisuje podhoubí vzniku prvního iráckého módního klubu Goran.

Stovky zářezů na pažbě. Bojovníci IS se před kulkami třiašedesátiletého odstřelovače neschovají

sinfin.digital