Nejstrašidelnější novoroční projev. Severokorejský vůdce se chlubil odpalovacím tlačítkem na stole

ČTK, urm

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v novoročním projevu prohlásil, že celé území Spojených států je v dostřelu severokorejských zbraní, a tak USA nikdy nebudou schopny rozpoutat válku proti KLDR. Odpalovací tlačítko má podle svých slov na stole, ale jaderné zbraně použije jedině v případu, že by bezpečnost země byla ohrožena. Severokorejské jaderné síly podle něj nepředstavují hrozbu, ale realitu.

V projevu, vysílaném televizí, severokorejský vůdce rovněž vybídl ke zvětšení výroby mezikontinentálních raket a jaderných hlavic a také k jejich rychlejšímu rozmístění.

Kim také uvedl, že zvažuje vyslání severokorejské delegace na zimní olympiádu v Pchjongčchangu. Je podle něj možné, že se brzy setkají zástupci obou zemí, aby jednali o účasti na olympijských hrách, které - jak věří - budou úspěšné. Vyslovil se také pro zlepšení vztahů s jižním sousedem, a to ještě před olympiádou.

KLDR promeškala poslední lhůtu pro přihlášku k účasti na olympiádě, ale do poloviny ledna ještě má technickou možnost vyslat své sportovce, poznamenala agentura TASS a připomněla obavy mezinárodního společenství, aby další raketový či jaderný test KLDR nezhatil hry.

sinfin.digital