Soudce, který přežil Osvětim: Tábory v KLDR jsou jako nacistické lágry, OSN by Kima měla stíhat

ekb

Hlad, mučení a popravy – přesně to zažívají vězni v severokorejských pracovních táborech. Důkazy o brutálním zacházení s nimi se dostávají na povrch díky těm, kterým se ze Severní Koreje podařilo utéct a rozhodli se na hrůzné podmínky v táborech veřejně upozornit. Bývalé severokorejské vězně a dozorce vyslechl i uznávaný soudce Mezinárodního soudního dvora OSN a přeživší koncentračního tábora v Osvětimi, který na základě těchto rozhovorů přirovnal podmínky v severokorejských táborech k nacistickým vyhlazovacím lágrům. Spolu s dalšími dvěma kolegy nyní vyzývá k tomu, aby byl Kim Čong-un kvůli zacházení s vězni postaven před trestní soud.

Tragické příběhy severokorejských vězňů, které se dostávají do médií, děsí lidi z celého světa a nenechaly chladným ani Thomase Buergenthala, který jako dítě židovských rodičů strávil několik let ve vyhlazovacích táborech v Osvětimi a Sachsenhausenu. Buergenthal, který v letech 2000 až 2010 působil jako soudce Mezinárodního soudního dvora v Haagu, po vyslechnutí severokorejských vězňů usoudil, že vůdce KLDR Kim Čong-un by měl být za brutální zacházení s vlastním obyvatelstvem postaven před soud.

„Věřím, že podmínky v severokorejských vězeňských táborech jsou stejně otřesné, nebo dokonce horší, než ty, které jsem viděl a zažil v mládí v nacistických lágrech i během mé dlouhé profesní kariéry v oblasti lidských práv,“ říká Buergenthal podle amerického deníku Washington Post.

Kromě Buergenthala vyslechli severokorejské vězně a dozorce i další dva uznávaní soudní experti – americký soudce Marek Harmonen, který se podílel na souzení zločinů v bývalé Jugoslávii a Kambodži, a Navi Pillayová, která předsedala Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro Rwandu a později se stala vrchní komisařkou OSN pro lidská práva. Trojce odborníků se teď účastní vyšetřování podmínek v KLDR, které zahájila Mezinárodní advokátní komora (IBA).

3506523:article:true:true:true

Podle jejich závěrečné zprávy se režim Kim Čong-una dopouští deseti z celkových 11 mezinárodně uznaných zločinů proti lidskosti, mezi kterými je například mučení, vraždění či sexuální násilí. „Toto je opravdu zvěrstvo maximální úrovně, kdy je celá populace vystavována zastrašování,“ tvrdí soudkyně Pillayová.

sinfin.digital