Zaútočí USA znovu na Sýrii? „Zvíře“ Asad draze zaplatí za chemický útok v Dúmá, pohrozil Trump

ČTK, Info.cz, luš

Americký prezident Donald Trump odsoudil údajný chemický útok v syrském městě Dúmá, při němž zahynulo nejméně čtyřicet lidí. Trump zkritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina a Írán, protože podporují syrského prezidenta Bašára Asada, jehož jednotky mají mít vraždění na svědomí. Podle Trumpa za vraždění civilistů „zaplatí vysokou cenu“. Syrský režim i Rusko zprávy o použití chemických zbraní v Sýrii popřely.  

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že sobotní útoky na Dúmu si vyžádaly životy 80 lidí a z nich polovina se udusila po zasažení chemikálií. Organizace ale není schopna „potvrdit, či vyloučit“ obvinění z použití chemických zbraní syrskou armádou.

Záchranáři z organizace Bílé přilby uvedli, že v domech a krytech se udusily celé rodiny. Podle ní je obětí víc než 40. Aktivisté zveřejnili videa, na nichž je vidět lidská těla s pěnou u úst. Nezávisle ale pravost snímků nelze ověřit.

4910352:article:true:true:true

Americký prezident Donald Trump však za viníka označil syrský režim. Na svém twitteru poukázal na to, že oblast, kde došlo ke „zvěrstvům“, je obklíčena vládními jednotkami a odříznuta od vnějšího světa. Spoluvinu dle něj nesou na „nesmyslném“ vraždění také ruský prezident Vladimir Putin a Írán, které podporují syrského prezidenta Bašára Asada, jehož Trump označil za „zvíře“. Za zabíjení civilistů prý draze zaplatí. Trump také vyzval k okamžité zdravotní pomoci a ověření útoku. 

Americké ministerstvo zahraničí už dnes uvedlo, že pokud se prokáže pravdivost těchto informací, budou Spojené státy požadovat odpověď mezinárodního společenství.

sinfin.digital