Tři nefunkční zbraně a neschopní nacisté. Útok na Heydricha se podařil díky výjimečným okolnostem

Aneta Bednářová

Dnes je to přesně 75 let, kdy Češi dokázali, že se umí vzepřít nacistické zvůli. V zatáčce pražských ulic V Holešovičkách a Kirchmayerova 27. května 1942 čekali dva mladí muži, kteří dostali jediný úkol – odstranit kata českého národa Reinharda Heydricha. Příprava v Praze jim trvala pět měsíců. A přestože se nakonec útok na protektora podařil, důležitou roli sehrála řada náhod. Další díl seriálu Anthropoid u příležitosti 75. výročí operace připomene přípravy i průběh útoku na zastupujícího říšského protektora.

Výsadek pod krycím názvem Anthropoid dosedl na českou půdu 29. prosince 1941. Společně s Janem Kubišem a Josefem Gabčíkem v letadle cestovali ještě muži ze skupiny Silver A (Alfréd Bartoš, Josef Valčík a Jiří Potůček) a Silver B (Jan Zemek a Vladimír Škacha), kteří měli jiné úkoly. Kubiš s Gabčíkem dostali rozkaz odstranit "pražského řezníka" Reinharda Heydricha, který během několika měsíců ve funkci dokázal usmrtit a pozatýkat stovky českých odbojářů. Na cestu dostali doklady, peníze i civilní oblečení. Jejich velení v Londýně mělo ale představu, že úkol splní neprodleně, přestože to nebylo možné.

Protektora měli parašutisté zabít hned po doskoku, příprava ale trvala pět měsíců

„Dle původních, nicméně poněkud naivních představ, kterými instruovali Kubiše a Gabčíka v Anglii, měli parašutisté krátce po navázání spojení s kontaktními adresami vykonat útok na Heydricha a až poté vyhledat další aktivní pomoc. Nicméně to prakticky nešlo,“ vysvětluje pro INFO.CZ historik Marek Melša. Plánování celé akce zabralo celkem pět měsíců.

sinfin.digital