Hacker, který napadl Clintonovou a pomohl Trumpovi, byl ruský agent. Omylem se přiznal

Info.cz, bel

Známý hacker Guccifer 2.0, který před prezidentskými volbami v USA předal ukradené emaily americké Demokratické strany a tehdejší kandidátky Hillary Clintonové serveru WikiLeaks, působil jako pracovník ruské vojenské rozvědky GRU. Informaci přinesl v minulých dnech web The Daily Beast. Je to další nepříjemná zpráva pro amerického prezidenta Donalda Trumpa. V minulosti totiž vyšlo najevo, že jeho důvěrník byl s Gucciferem 2.0 v kontaktu.

Guccifer 2.0 je hacker, který stojí za zveřejněním elektronické pošty americké Demokratické strany na severu WikiLeaks před americkými prezidentskými volbami, které proběhly na podzim 2016. Zpravodajské služby USA už dříve uvedly, že se domnívají, že se za útokem, který poškodil demokratickou kandidátku Hillary Clintonvou, stojí Rusko. Moskva podobná obvinění opakovaně odmítla s tvrzením, že se nikdy do prezidentských voleb ve Spojených státech nevměšovala.

Údajný vliv Ruska na americké prezidentské volby objasňuje několik kongresových výborů a také zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, kterého jmenovalo ministerstvo spravedlnosti. Server The Daily Beast nyní uvedl, že právě Muellerův tým se v poslední době pustil také do vyšetřování Guccifera 2.0. Ten byl v kontaktu s lidmi v blízkosti prezidenta USA Donalda Trumpa – zejména s jeho dlouholetým důvěrníkem a neformálním poradcem během kampaně Rogerem Stonem, se kterým komunikoval přes twitterový účet.

sinfin.digital