Papež chce zabránit jaderné válce. Napětí mezi USA a KLDR by mělo uvolnit jednání

ČTK, raz

Třetí země, jako například Norsko, by se měla pokusit o zprostředkování sporu mezi Severní Koreou a Spojenými státy. Prohlásil to v sobotu papež František, podle něhož je zapotřebí zklidnit situaci kolem KLDR, která představuje nebezpečí jaderné zkázy.

Papež František se ke krizi na Korejském poloostrově vyjádřil v rozhovoru s novináři v letadle cestou z egyptské metropole Káhiry, kde v sobotu na závěr své dvoudenní návštěvy odsloužil mši před zhruba 15.000 lidí.

"Vyzývám a budu nadále vyzývat všechny světové vůdce, aby hledali řešení problémů prostřednictvím diplomacie," řekl papež k severokorejské krizi.3396677:article:true:true:true

KLDR provedla již pět jaderných testů a nesčetně raketových zkoušek. Zatím poslední, sobotní zkouška balistické střely KLDR skončila neúspěchem.

"Ve světě je spousta zprostředkovatelů, kteří se sami nabízejí, jako například Norsko," řekl papež novinářům. "(Norsko) je vždy připraveno pomoci. A je i mnoho dalších takových," dodal.

Norsko pomohlo například v 90. letech zorganizovat tajné rozhovory mezi Izraelem a Organizací pro osvobození Palestiny (OOP), které vedly posléze k mírové dohodě.

Na otázku novinářů, zda se setká s americkým prezidentem Donaldem Trumpem při Trumpově cestě do Evropy příští měsíc, papež prohlásil, že je připraven se se šéfem Bílého domu sejít. Zároveň však podotkl, že zatím neví o tom, že by Washington o takovouto schůzku projevil zájem.

"Ve světě je spousta zprostředkovatelů, kteří se sami nabízejí, jako například Norsko," řekl papež novinářům. "(Norsko) je vždy připraveno pomoci. A je i mnoho dalších takových," dodal.

sinfin.digital