„Vězni, kteří zemřou, jsou těmi šťastnými.“ Lidé držení v táborech KLDR zažívají opravdové peklo

ekb

O většině hrůz, které se dějí v severokorejských táborech smrti, se svět nikdy nedozví. KLDR se totiž snaží poměry v koncentračních táborech držet pod pokličkou. Americká vláda nyní vydala aktualizovaný přehled severokorejských věznic, který monitoruje, kde se koncentrační tábory nacházejí a kolik lidí je v nich uvězněno. Svědectví těch, kterým se podařilo uprchnout, přitom dokazují brutalitu, s jakou je s politickými vězni zacházeno. Podle vězňů a dozorců, kterým se ze Severní Koreje podařilo uprchnout,se k zadrženým přistupuje tak, jako by ani nebyli lidské bytosti a jediným vysvobozením je pro ně smrt.

Podle Amnesty International v táborech v současnosti trpí na 200 tisíc lidí a asi 400 tisíc vězňů už zde přišlo o život. Jedním z táborů zdokumentovaných americkou vládou je Keachon, také známý jako Tábor 14, který funguje nejméně od 60. let. V Keachonu si odpykává trest na 15 tisíc vězňů, většina z nich doživotí.

Stejně jako ve většině severokorejských věznic jsou i v Keachonu od ostatních vězňů odděleni „nepřátelé státu“, kteří se dopustili politických zločinů a mají za ně zaplatit nekonečnou tvrdou prací. S kritiky režimu sedí i jejich rodinní příslušníci, přestože sami žádný zločin nespáchali. Vězni jsou zde vystavováni cílenému hladovění, a jsou tak často odkázaní na to, co si sami uloví, jako jsou hlodavci, žáby nebo hadi.

Hlad je v severokorejských táborech smrti všudypřítomný. „Vždy jsme byli hladoví a strážce nám říkal: ‚Hladověním budeš činit pokání‘,“ popsal situaci v jedno z táborů Sin Tong-hjok, který se v jednom z nich narodil, a podařilo se mu uprchnout. V táboře strávil celkem 23 let.

Hlad je ale často druhořadý problém. Brutalita vězeňské ostrahy totiž nezná mezí. „Byly zde tři psi, kteří zabili pět dětí,“ prozradil v roce 2014 An Mjong-Čchol, který pracoval jako strážný jednoho z táborů KLDR. „Tři děti okamžitě zabili. Dvě další sotva dýchaly a dozorci je upálili zaživa,“ uvedl s tím, že další den byli psi za svůj čin ještě odměněni.

sinfin.digital