Zeman přijel na summit NATO rozjařený a z formy. Na mnoha společných fotkách chybí

lup

V Bruselu začala schůzka lídrů zemí NATO. Na programu mají důležité a zcela aktuální otázky bezpečnosti a boje s terorismem. Mimo jiné potvrdí, že se aliance přidá do mezinárodní koalice bojující v Sýrii a Iráku proti Islámskému státu a také že hodlají zvýšit své výdaje na obranu. Česko zastupuje prezident Miloš Zeman, který ale při příchodu nepůsobil ve formě a při společném fotografování státníků před novou centrálou podle snímků agentury Reuters zcela chyběl. Hrad jeho neúčast vysvětluje změnou programu, nijak ji ale nespecifikuje. Zeman se dostavil až na pořízení oficiální fotografie.

Pro naprostou většinu politiků je schůzka vůbec první příležitostí, jak se setkat a promluvit si s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. V rozhovor s ním doufá i prezident Miloš Zeman. Potvrdil to při příchodu na jednání, kdy ho ale kamery České televize zachytily poněkud z formy a v rozjařené náladě.

„Pan prezident nebyl (během rozhovoru, pozn. redakce) indisponován. Není tajemstvím, že se mu hůře chodí na delší vzdálenosti kvůli polyfunkční neuropatii. Kdo tvrdí něco jiného, je prostě idiot,“ odepsal na dotaz INFO.CZ mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Na společných fotografiích státníků pořízených před budovou a zveřejněných agenturou Reuters Zeman zcela chybí, dostavil se až na pořízení oficiální fotografie. Hrad jeho neúčast hájí.

Je to v krátké době podruhé, kdy ve společnosti světových lídrů zůstává stranou a řeší se kvůli tomu jeho zdravotní stav. Nedávno vzbudil pozornost prezidentův pozdní příchod na fotografování státníků v Číně, čehož si všimla i mnohá zahraniční média. 

3438123:article:true:true:true

Zeman chce na summitu zopakovat svoji myšlenku boje s islamisty. „Je třeba bojovat proti Islámskému státu, to za prvé. Je třeba zvýšit rozpočet armády, jako byl za mne, když jsem byl (v letech 1998-2002 - pozn. redakce) premiérem,“ řekl při příchodu na summit novinářům.

sinfin.digital