Johnson ukázal cestu konzervativcům v celé Evropě. Demolice Corbyna je dobrou zprávou

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Britské parlamentní volby skončily drtivým vítězstvím Konzervativní strany. Přestože můžeme mít pocit, že doba přeje antisystémovým hnutím a nové radikální levici i pravici, britský premiér Boris Johnson a jeho triumf ukazují, že je to skutečně jen představa zkonstruovaná zástupem slabých lídrů v čele tradičních stran.

Svérázného Johnsona mnozí vykreslovali jako chaota, neschopného politika anebo rovnou jako důkaz, že Britové si brexit ve skutečnosti nepřejí. Byl to omyl. Nyní s jistotou víme, že britští voliči odchod z EU chtějí. Možná ještě víc, než si ho přáli při referendu, protože tyhle volby byly právě o vztahu Londýna s Bruselem.

Johnson velmi chytře převzal témata některým radikálním stranám a vymazal z mapy Brexit party Nigela Farage. To vše dělal v situaci, kdy mu přinejmenším mainstreamová média nebyla nakloněna. Neohlížel se na jejich názory a zjevně udělal dobře.

Lídr labouristů Jeremy Corbyn je ztělesněním toho nejhoršího, co socialisté v Evropské unii představují. Rozhazování peněz daňových poplatníků plnými hrstmi, ohrožování soukromého majetku a v neposlední řadě nechutný antisemitismus. Británie je samozřejmě specifická, ale není důvod si nemyslet, že se podobná vlna přelije z ostrovů i na kontinent, který se utápí v ještě výraznějších socialistických snech dopovaných blouzněním o uhlíkové neutralitě.

sinfin.digital