Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Naftové pohony na ústupu. Fiat Chrysler do roku 2022 skoncuje s dieselovými motory

Naftové pohony na ústupu. Fiat Chrysler do roku 2022 skoncuje s dieselovými motory

Od roku 2022 už žádné dieselové motory v osobních vozech, takový je podle listu Financial Times plán automobilky Fiat Chrysler. Deník se odvolává na zdroje obeznámené s novou čtyřletou strategií italsko-amerického automobilového koncernu. S plánem, který reaguje na rostoucí náklady na dodržování emisních pravidel a pokles poptávky po naftových pohonech, má firma veřejnost seznámit 1. června.

Výrobce vozů značek Jeep, Ram, Dodge, Chrysler, Maserati, Alfa Romeo a Fiat by se tak stal další automobilkou, která se veřejně zřekla naftových motorů. Že neuvažuje o dalším dieselovém modelu se listu Financial Times loni svěřila japonská Toyota a stejné rozhodnutí oznámila pro svou značku Porsche minulý týden i německá firma Volkswagen.

Naftový pohon evropskému automobilovému průmyslu dlouho dominoval, ale jeho podíl na trhu v poslední době klesá. Na ústupu dieselu se podepsal emisní skandál společnosti Volkswagen, s ním spojená rostoucí politická opozice vůči tomuto typu paliva a plány některých měst na jeho úplný zákaz.

Loni se prodej dieselových vozů v Evropě snížil o osm procent. Podle údajů společnosti Jato Dynamics činil jejich podíl na trhu 43,8 procenta.

Náklady na vývoj nového typu dieselového motoru, který by splňoval přísnější evropská pravila, by se podle odhadů automobilového průmyslu mohly oproti dřívějšku zvýšit až o 20 procent. Nové dražší vozy by pak byly dostupné menšímu množství zákazníků. A to v době, kdy cena konkurenčních původně dražších elektromobilů klesá, připomněl list.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1