Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Zkušební jízda netřeba. Čím dál víc Čechů si chce koupit auto přes internet, ukázal průzkum

Zkušební jízda netřeba. Čím dál víc Čechů si chce koupit auto přes internet, ukázal průzkum

Čím dál více Čechů si chce své příští auto pořídit nákupem přes internet, tvrdí unikátní průzkum poradenské společnosti EY. Tímto způsobem si chce svůj další vůz pořídit osm procent řidičů, o 400 procent více, než kolik by tuto formu nákupu využilo před dvěma lety. „Automobily se pro české řidiče stále více stávají spotřebním zbožím,“ komentuje trend pro INFO.CZ Petr Knap, odborník na automobilový průmysl a partner poradenské společnosti EY. čím více se budeme přibližovat k době elektromobilů, tím větší mentální krok k vozům jako spotřebnímu zboží budeme dělat.“

Březnový průzkum společnosti EY mezi českými řidiči ukazuje, že se pophled řidičů  na automobily postupně mění. Zatímco dříve bylo jejich vlastnictví záležitostí prestiže a sociálního statusu, dnes stále více lidí využívá automobil jen jako službu. Češi chtějí automobilem zejména jezdit, nepotřebují jej vlastnit, podotýká výzkum společnosti EY.

Z dat například vyplývá, že osm procent Čechů si své příští auto hodlá pořídit přes internet, před dvěma roky přitom plánovaly této možnosti využít jen dvě procenta respondentů. Desetina Čechů by navíc nyní namísto standardní testovací jízdy preferovala jízdu virtuální. 

„A trend vnímání automobilu jako spotřebního zboží bude stále silnější s nástupem elektromobilů,“ vysvětluje pro INFO.CZ Knap. „Třeba proto, že budeme nabíjet automobil ze zásuvky, podobně jako ostatní elektroniku, nebo že budou stále častější možnosti, jak si automobil jednoduše pronajímat.“

Češi přitom elektromobilům fandí. Podle průzkumu společnosti si je plánuje pořídit 16 procent řidičů, o čtyři procentní body více, než před rokem; jen čekají jen na vhodný produkt. Mezi největší aktuální překážky, které je zatím od koupě odrazují, patří vysoká pořizovací cena, vzdálenost, kterou lze na jedno nabití ujet a dostupnost nabíjecích stanic.

Počet prodaných elektromobilů se v Česku loni zvýšil bezmála o 50 procent, v absolutních číslech se však na celkových prodejích stále jedná o zanedbatelné množství. Prodalo se totiž jen 387 nových vozů, o rok dříve to bylo 262 aut.

Z výzkumu je však rovněž patrné, že klesá poptávka po dieselech. Auto na naftu by si příště koupila jen čtvrtina respondentů, na benzín 40 procent a 4,5 procenta by volilo hybrid. Při pořízení vozu je pro téměř tři čtvrtiny lidí nejdůležitější dosavadní zkušenost značkou, následuje design a cena je na třetím místě. 

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1