Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Amazon překonal další milník, jeho tržní hodnota dosáhla jednoho bilionu dolarů

Amazon překonal další milník, jeho tržní hodnota dosáhla jednoho bilionu dolarů

Tržní hodnota internetového prodejce Amazon dnes dosáhla jednoho bilionu dolarů (zhruba 22,3 bilionu Kč). Firma je tak po Applu druhým americkým podnikem, který tuto hranici pokořil. Amazon je největším internetovým obchodem na světě. Jeho zakladatelem a generálním ředitelem je Jeff Bezos, který je díky úspěchu svého podniku nejbohatším člověkem světa, upozorňuje agentura AFP.

Cena jedné akcie Amazonu již koncem srpna poprvé překročila 2000 dolarů. Během dnešního obchodování vystoupila na 2050,2677 dolaru, což celý podnik ohodnotilo na bilion dolarů. Za posledních 15 měsíců se cena akcií Amazonu zhruba zdvojnásobila.

 

Technologický gigant Apple, který vyrábí například telefony iPhone, dosáhl tržní hodnoty jednoho bilionu dolarů začátkem srpna. Apple dosáhl této hranice téměř 38 let po uvedení akcií na burzu, zatímco Amazon ji pokořil za 21 let.

Ačkoli telefony iPhone i další zařízení společnosti Apple zůstávají velmi populární, firma nyní v růstu tržeb nedokáže držet krok s Amazonem. Ten těží mimo jiné z růstu poptávky po cloudových službách divize Amazon Web Services.

„Amazon je o něco dynamičtější než Apple, protože iPhone je již vyzrálejší. Cloudové aktivity Amazonu představují mimořádný motor růstu, kterým Apple nedisponuje,“ uvedl analytik Daniel Morgan ze společnosti Synovus Trust.

Tržby Amazonu v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o téměř 40 procent na 52,9 miliardy dolarů a čtvrtletní zisk podniku poprvé překonal hranici dvou miliard dolarů.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1