Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Bitcoin prudce kolísá. Po výrazném růstu spadl o 20 procent. Panují obavy ze zhroucení cen

Bitcoin prudce kolísá. Po výrazném růstu spadl o 20 procent. Panují obavy ze zhroucení cen

Hodnota digitální měny bitcoin dnes během deseti hodin klesla téměř o pětinu poté, co za předchozích 48 hodin vzrostla o více než 40 procent. Na trhu se rozmáhají obavy ze zhroucení cen, píše agentura Reuters.

Čtvrtek byl pro tuto kryptoměnu hektický, na americké burze GDAX se kurz bitcoinu ani ne za hodinu zvýšil z necelých 16 000 dolarů na 19.500, zatímco na lucemburském Bitstampu stále obchodoval za 15 900 USD. V pátek tam kolem 3:00 SEČ zpevnil na 16.666 a do 13:00 pak spadl o více než 19 procent na 13 482 USD. O 20 minut později ztrátu částečně vyrovnal na 14 400 USD, stále byl ale v denním poklesu o 13 procent.

„V natolik horečném obchodování jsou korekce takového rázu přiměřené,“ uvedl šéf konzultantské firmy deVere Group Nigel Green ve sdělení svým klientům a dodal, že výkyvy se dají očekávat i v příštích týdnech.

Od počátku října se cena bitcoinu více než ztrojnásobila a za dosavadní část letošního roku stoupla asi 15násobně. Právě to vyvolává obavy z dramatických konců, někteří kritici vidí podobnost s bublinou dot-com, kdy malí i profesionální investoři hrnuli peníze do všeho, co bylo spojené s používáním internetu.

Podle jiných názorů je růst ceny spojen s tím, jak bitcoin překračuje hranice do finančního mainstreamu. Kryptoměna letos přilákala miliony nových investorů, jen za tento týden kvůli němu sáhlo do peněženky na půl milionů nováčků. Od loňského roku se počet uživatelů bitcoinu zdvojnásobil na 20 milionů.

Je pravděpodobné, píše Reuters, že růst hodnoty této kryptoměny souvisí se spouštěním termínových obchodů na předních burzách. Na chicagské Cboe Global Markets budou zahájeny v neděli, následovat bude CME Group a Nasdaq.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1