Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Česko musí podporovat start-upy, jinak se stane „montovnou“, myslí si Piráti

Česko musí podporovat start-upy, jinak se stane „montovnou“, myslí si Piráti

Zrušení Národního inovačního fondu (NIF) a převedení jeho aktivit na Českomoravskou záruční a rozvojovou banku (ČMZRB) povede k tomu, že start-upy dál nebudou mít od státu žádnou podporu. Tento krok také ohrozí ekonomickou pozici ČR, která je a nadále bude vnímána jako montovna. Na tiskové konferenci to dnes uvedla Pirátská strana.

Podle poslance Mikuláše Peksy měl fond podporovat začínající podniky (start-upy) v rané fázi vývoje. Tedy v době, kdy ještě nemají k dispozici konečné produkty a probíhá výzkum a vývoj, zatímco ČMZRB podporuje podniky až v pozdějších fázích vývoje, když už firma vyrábí.

Investice na rozjezd byla plánována z evropského operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Bohužel pokud bude NIF zrušen, tak ty peníze, které už tam vyčleněny jsou, nebudou vyčerpány, uvedl Peksa.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ukončilo projekt vytvoření Národního inovačního fondu na podporu start-upů. Pro finanční podporu začínajících podnikatelů chce resort využívat spíše státní Českomoravskou záruční a rozvojovou banku. Také se více zaměří na spolupráci s Evropským investičním fondem.

Startupy MPO nadále podporuje, rozhodnutí o ukončení projektu NIF na tom nic nemění, uvedla mluvčí resortu Štěpánka Filipová. Loni v rámci programu Rizikový kapitál OP PIK zahájilo MPO spolupráci s Evropským investičním fondem (EIF). Ten má prostřednictvím zřízeného fondu fondů zajistit investice do českých startupů ve výši nejméně 50 milionů eur (1,25 miliardy Kč).

Prostředky se mají investovat prostřednictvím nově vzniklých soukromých fondů, které EIF vybírá. Na program navazuje iniciativa Středoevropského fondu fondů EIF, která má za cíl zvýšit v regionu nabídku kapitálu na investice do růstu firem v pozdějších fázích rozvoje. Startupy se nyní mohou ucházet o podporu i v aktuálních programech agentury CzechInvest, které v rámci CzechStarter a CzechAccelerator zpřístupňují začínajícím podnikatelům vedení, poradenství i možnost prezentace projektu ve světových podnikatelských inkubátorech.

V Národním inovačním fondu, který by byl investiční společností v přímém vlastnictví MPO, mělo být podle původních plánů v dalších letech k dispozici 25 milionů eur (podle tehdejšího kurzu asi 675 milionů Kč). Peníze by byly určeny na podporu zakládání firem a rozvoj jejich podnikání. Ministerstvo tehdy vznik fondu zdůvodňovalo tím, že nové inovativní firmy mají často problém s obstaráním externího financování.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1