Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi plánuje při vstupu na burzu získat až šest miliard dolarů

1080p720p360p

Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi plánuje v rámci vstupu na hongkongskou akciovou burzu získat až 6,1 miliardy dolarů (zhruba 136 miliard Kč). Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Institucionální investoři podle zdrojů budou moci začít upisovat akcie čínského podniku ve čtvrtek.

Společnost Xiaomi již začátkem května oznámila, že podala žádost o vstup na hongkongskou burzu. Půjde o jednu z největších primárních nabídek akcií (IPO) v technologickém sektoru za posledních několik let, píše agentura Reuters.

Xiaomi podle zdrojů Reuters hodlá prodat 2,18 miliardy akcií za cenu v rozpětí od 17 do 22 hongkongských dolarů (zhruba 48 až 64 Kč). Do transakce prý plánuje zapojit osm základních investorů, včetně amerického výrobce čipů Qualcomm a čínského státního konglomerátu China Merchants Group. Předpokládá se, že tito základní investoři koupí zhruba 15 procent nabízených akcií. Firma se k informacím agentury Reuters odmítla vyjádřit.

Společnost Xiaomi tento měsíc oznámila, že za první čtvrtletí letošního roku vykázala čistou ztrátu sedm miliard jüanů (zhruba 24 miliard Kč). Údaje za stejné období loňského roku však neposkytla. Uvedla pouze, že za celý loňský rok vykázala ztrátu 43,89 miliardy jüanů (151 miliard Kč).

Společnost byla založena v roce 2010 a podařilo se jí rychle získat silnou pozici na trhu chytrých telefonů. Xiaomi je čtvrtým největším výrobcem chytrých telefonů na světě podle objemu dodávek. Kromě chytrých telefonů Xiaomi vyrábí desítky domácích spotřebičů a přístrojů, které lze připojit na internet, včetně skútrů, čističek vzduchu či rýžovarů. Většina jejího zisku však pochází z internetových služeb.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1