Ještě v létě se tu střílelo. Museli jsme se vším začínat od nuly, říká nový šéf lounské vagonky

Lenka Petrášová

Nový ředitel lounské vagonky Vojtěch Vágner vypráví, že by tu do roka mohla být zdravá firma s miliardovým obratem. Ještě na začátku prázdnin to ale vypadalo bledě: stovky lidí byly bez výplaty a policie rozháněla znesvářené strany varovnými výstřely, protože proti sobě bojovaly i s mačetou v ruce. To bylo ovšem ještě za bývalého nájemce Legios Loco. Pak si však tradiční českou vagonku od insolvenční správkyně pronajala skupina spadající do impéria zbrojaře Jaroslava Strnada, nyní jeho syna Michala – CSG. Podniku vedenému pod taktovkou DAKO-CZ a s novým šéfem se povedlo obnovit výrobu a dát lidem výplaty.

Vy jste sice před pár týdny nastoupil coby nový šéf, vaše historie je ale s firmou spojena už delší dobu...

Pracoval jsem tu čtyři roky. Nastupoval jsem jako běžný nákupčí a postupně jsem se vypracoval na pozici manažera nákupu a logistiky. Mimochodem první věc, kterou jsem ve firmě tehdy řešil, byl nákup toaletních papírů. A pak kancelářských čtvrtek. Poté jsem přešel na pozici vedoucího obchodního oddělení, ale když jsem viděl, do jakých potíží se firma řítí, šel jsem pryč.

Co vás přimělo k tomu, že jste vzal nabídku vrátit se zpět a převzít továrnu v situaci, která rozhodně nebyla růžová?

Fakt, že mám tu fabriku hrozně rád. Pro mě je to srdeční záležitost. Asi to není úplně správné, brát si to tak osobně, ale chtěl jsem, aby lidé, co tu léta pracují, měli svou práci dál. To totiž nejsou zaměstnanci, kteří jsou z agentur nebo tu stráví pár měsíců a pak jdou dál za nabídkou o pětistovku větší výplaty. Pracují tady celé generace a celé rodiny. Takže když jsem dostal nabídku, neváhal jsem ani deset minut, než jsem to vzal.

Co se vám už povedlo stihnout za těch pár týdnů ve funkci? Dívala jsem se na recepci, že od 2. září už funguje i zaměstnanecké stravování…

No vidíte, to bylo skoro nejdůležitější znovu oživit!

Český autoland na rozcestí. Revoluce v dopravě otřese tuzemským průmyslem

sinfin.digital