Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Pohřebnické služby žijí z šedé ekonomiky, říká ředitel pražského Pohřebního ústavu Julius Mlčoch

Pohřebnické služby žijí z šedé ekonomiky, říká ředitel pražského Pohřebního ústavu Julius Mlčoch

V pohřebnickém byznysu funguje až 450 podnikatelů, jen v Praze bojuje o klienty sedmnáct pohřebních služeb. Pohřby jsou navíc v České republice výrazně levnější než v okolních zemích a podle ředitele Pohřebního ústavu hl. m. Prahy Juliuse Mlčocha to pak vede k nekalým praktikám. 


Jak hodnotíte zákon o pohřebnictví, jak ho loni prosadila ještě jako ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová?

Po novele zákona o pohřebnictví jsme dlouho volali. Ta poslední byla v roce 2006, mezitím začal platit nový občanský zákoník a zdravotnické zákony. Takže bylo třeba udělat určité úpravy. Paní ministryně byla ochotná, ustavila se komise. Tam se to trochu zvrtlo, protože ta komise se skládala ze zástupců ministerstev a v tak obrovské skupině se něco těžko dohaduje a vysvětluje. Zvlášť když tam nejsou lidé, kteří o tom něco vědí. Z praxe tam bylo lidí jen pár.

Zákon dopadl, jak dopadl. Vyplynula z něj spousta úkolů, které musí pohřební služby provádět. Je to administrativa, která má údajně dokladovat činnost, aby kontrolní orgány mohly kontrolovat. Ale ono to spíše tu pohřební službu zatěžuje. V porovnání se zákony jiných zemí jsou tam ustanovení, která tu činnost trochu otevřela. Ve světě nesmí pohřební služby tak moc inzerovat, musí dodržovat více pravidel týkající se etiky vůči obyvatelstvu. To se tím zákonem u nás trochu otevřelo a některé pohřební služby začaly používat praktiky, které nejsou zrovna pro pohřebnictví vhodné.

Více si přečtěte na webu E15.cz.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1