Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Polsko se bojí, že mu utečou pracovníci z Ukrajiny. Zemi by to uvrhlo do problémů

Polsko se bojí, že mu utečou pracovníci z Ukrajiny. Zemi by to uvrhlo do problémů

Polskou centrální banku znepokojuje případný odliv ukrajinské pracovní síly dál na západ v důsledku zavedení bezvízového režimu mezi Ukrajinou a zeměmi Schengenu. Ukrajinci totiž vyplnili přebytečná místa na polském pracovním trhu a omezili tlak na růst mezd, což v důsledku stabilizovalo polskou ekonomiku.

Například sedmadvacetiletý Oleksandr Potašnyj už rok pracuje ve Varšavě jako řidič pro alternativní taxi Uber. Vydělá si přibližně 1400 dolarů měsíčně (32.800 Kč), což je až třikrát více než na Ukrajině. Hledat práci na západě Evropské unie ale prý neplánuje, časem si chce v Polsku založit vlastní firmu.

Země, kde pracuje přes milion Ukrajinců, ale se znepokojením sleduje, kolik z Potašného krajanů se rozhodne stejně. Podle Potašného mnoho Ukrajinců, především ti, kteří se původně chtěli vrátit domů, zkusí hledat štěstí na Západě. "Já zůstat chci, ale ti, kteří se chtěli vrátit na Ukrajinu, (teď) nechtějí," cituje Potašného agentura Reuters.

Bezvízový styk se zeměmi schengenského prostoru ulehčí Ukrajincům, zejména sezonním stavebním dělníkům, hledat lépe placenou práci na Západě. I když nelegální. Polsko tak může přijít o významnou část pracovní síly.

Od ruské anexe Krymu v roce 2014, která uvrhla Ukrajinu do recese a nestability, žádají o pracovní povolení v sousedním Polsku stovky tisíc Ukrajinců ročně. Příliv ukrajinské pracovní síly podle ekonomů pomáhá držet pod kontrolou tlak na zvyšování mezd v Polsku a zároveň usnadňuje ekonomický růst. Polsko s 36 miliony obyvatel, z nichž pracovní sílu tvoří 16 milionů lidí, je navíc jednou z nejrychleji stárnoucích společností v EU.

Obavy polských bankéřů jsou spojeny se situací ve zbytku střední Evropy, kde roky migrace na západ EU způsobily nedostatek pracovních sil v regionu. "Je těžké to předpovídat, ale někteří Ukrajinci pracující v Polsku se teď určitě odstěhují, například do Německa," řekl člen Rady pro měnovou politiku centrální banky Lukasz Hardt.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1