Skoro polovina amerických firem se chce kvůli brexitu přemístit

Info.cz

Téměř 40 procent amerických firem, které sídlí ve Velké Británii, uvažují o tom, že se budou stěhovat do jiných zemí EU. Výzkum varuje, že by brexit mohl poškodit obchodní vztahy mezi Británií a USA.

Dvě třetiny z 533 amerických firem ve studii právnické firmy Gowling WLG uvedly, že výsledek referenda měl vliv na investiční rozhodování, napsal server Independent.

Potravinářské firmy, biologické a přírodovědné společnosti či finanční instituce patřily k těm, které nejčastěji o stěhování uvažují. Polovina dotázaných firem uvedla, že možná obejdou Velkou Británii a budou raději obchodovat přímo s Evropskou unií.

„Silné vazby mezi Velkou Británií a Spojenými státy, které se rozvíjely po 50 let, jsou v ohrožení,“ řekla Bernardine Adkinsová ze zmíněné společnosti. 

Vláda Theresy Mayové je po tlakem. Labouristé slíbili, že premiérku podpoří v plánu začít rozhovory o brexitu už v březnu 2017, pokud předloží podrobnou vyjednávací strategii.

Velké společnosti se obávají tzv. tvrdého brexitu, tedy odchodu se vším všudy, kdy bude muset Velká Británie odejít z jednotného evropského trhu. To by mohlo být pro Londýnskou City devastující, neboť  zhruba 5 500 firem vlastní oprávnění obchodovat v dalších zemích unie.

Firmy by se z Londýna mohly stěhovat do Paříže, Berlína, Dublinu, Frankfurtu a dalších velkých měst.

sinfin.digital