Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Tuzemským bankám letos klesl o 400 milionů čistý zisk. I tak patřily k nejziskovějším v EU

Tuzemským bankám letos klesl o 400 milionů čistý zisk. I tak patřily k nejziskovějším v EU

Bankám a spořitelnám v Česku v prvním čtvrtletí meziročně klesl souhrnný čistý zisk o 400 milionů na 18,2 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma sektoru koncem března byla 7,32 bilionu korun, což je meziroční nárůst o 310 milionů korun.

Zisk z finanční a provozní činnosti bank stoupl meziročně o 213 milionů na 44,43 miliardy korun. Úrokové výnosy se zvýšily o 4,1 miliardy na 39,5 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí vzrostly o 340 milionů na 11,16 miliardy korun.

„Tuzemské banky i letos v prvním čtvrtletí patřily k nejziskovějším v EU. Nepatrný pokles zisku je dán vysokou laťkou nastavenou v loňském prvním kvartálu. Tehdy dobíhal intervenční režim České národní banky a tuzemské banky vydělávaly na spekulativních pozicích mezinárodních investorů, kteří sázeli na posílení koruny po ukončení intervenčního režimu,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Ziskovost tuzemských bank bude podle něj nadále na vysoké úrovni.

„Český bankovní trh se i přes růst zadluženosti domácností vyznačuje velmi nízkým procentem ohroženého dluhu. To má za následek pozitivní dopad na čistý zisk bank díky rozpouštění opravných položek. To se nejvíce projevilo ve výsledcích České spořitelny,“ řekl ČTK analytik společnosti Chytrý Honza Karel Kotoun.

Z největších bank České spořitelně vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 15,4 procenta na 4,1 miliardy korun. Čistý zisk ČSOB klesl o 14 procent na čtyři miliardy Kč. Čistý zisk Komerční banky meziročně klesl o 26,5 procenta na tři miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za první čtvrtletí čistý zisk dvě miliardy Kč, což je meziroční růst o téměř 40 procent.

Na českém finančním trhu působilo na konci března 46 bank, poboček zahraničních bank a stavebních spořitelen.

Souhrnný čistý zisk bank a spořitelen:

  2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 1. čtvrtletí 2017 2017 1.čtvrtletí 2018
Zisk po zdanění 59.740 55.656 53.337 64.307 61.048 63.092 66.373 73.948 18.533 75.516 18.215

Zdroj: ČNB

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1