Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

V dluhové pasti je milion Čechů. Musí se to řešit, říká insolvenční správce Michal Žižlavský

V dluhové pasti je milion Čechů. Musí se to řešit, říká insolvenční správce Michal Žižlavský

V České republice se stále nedaří zachraňovat podniky v úpadku prostřednictvím reorganizací. Jednou z hlavních příčin je, že majetek ze zkrachovalých firem zmizí ještě před insolvencí. Pak už je na záchranu pozdě. „Nejsou to jednotky, ale tisíce případů,“ říká Michal Žižlavský, jeden z nejvýznamnějších insolvenčních správců v Česku a mimo jiné člen Legislativní rady vlády.

Ve sněmovně se aktuálně řeší návrh na takzvané nulové oddlužení lidí v dluhové pasti. Co o něm soudíte?

Nulové oddlužení bude zásadní změna. Dnes musejí dlužníci zaplatit věřitelům nejméně třicet procent. Podle navrhované úpravy bude možné, aby nezaplatili vůbec nic. Problém dluhové pasti, kdy lidé nedokážou uhradit své závazky, ani kdyby je spláceli celý život, je v celé Evropě, netýká se jen České republiky. Řada vyspělých zemí nulové oddlužení má, takže to není žádný náš pokus. Současně je třeba říci, že je to reálný problém. Odhaduje se, že v dluhové pasti je v České republice zhruba milion osob. To nějaké řešení vyžaduje.

Je tedy navrhované řešení v pořádku?

Nevede se podle mě poctivá debata o nákladech nulového oddlužení. Je tam snaha všechno přenést jen na věřitele bez toho, že by se do řešení zapojil stát. Neprobíhá ani seriózní diskuze o tom, že to bude mít další nároky na insolvenční správce a soudy a že to bude potřeba finančně a materiálně zajistit, pokud nemá dojít ke kolapsu systému.

Jaká by měla být role státu?

Stát je významným věřitelem a také u lidí v dluhové pasti platí nemalé dávky na různých podporách. Tyto osoby navíc žijí mimo ekonomiku, takže státu nepřinášejí daně. Je to tedy problém, který stát dnes stejně v nějaké podobě platí. Asi by bylo možné, aby s těmito prostředky vešel do procesu oddlužení, aby všechno nešlo jen k tíži věřitelů. Je totiž nelogické, že stát svou regulací věřitelům vezme majetek v podobě jejich pohledávek a nijak se na tom sám nepodílí. To není fér.

Co bude návrh znamenat v případě schválení pro insolvenční správce?

ČTĚTE POKRAČOVÁNÍ ROZHOVORU NA E15.CZ

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1