Zakladatel Amazonu Bezos je nejbohatším člověkem v moderní historii. Gatese přeskočil i kvůli charitě

ČTK

luš

Zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos se stal nejbohatším člověkem v moderní historii, hodnota jeho majetku dnes překonala 150 miliard USD (3,3 bilionu Kč). Uvedla to agentura Bloomberg. Majetek čtyřiapadesátiletého Bezose je zhruba o 55 miliard USD vyšší než majetek zakladatele Microsoftu Billa Gatese, kterému patří druhé místo.

Po úpravě hodnoty majetku o inflaci sebral Bezos titul nejbohatšího člověka v moderní historii Gatesovi. Jeho majetek v roce 1999 překonal na krátkou dobu 100 miliard USD, což by v dnešním vyjádření činilo zhruba 149 miliard USD. Šéf Amazonu se tak stal nejbohatším člověkem nejméně od roku 1982, kdy časopis Forbes zveřejnil poprvé svůj žebříček nejbohatších lidí planety, upozornil Bloomberg.

Akcie Amazonu dnes pokračují v růstu a již při dopoledním obchodování v New Yorku díky jejich ceně Bezosův majetek překonal 150 miliard USD. Od začátku roku akcie firmy vzrostly asi o 56 procent a Bezosův majetek asi o 52 miliard USD. To je více než celý majetek indického podnikatele Mukeše Ambaniho, který se nově stal nejbohatším člověkem v Asii, kde sesadil čínského podnikatele a zakladatele firmy Alibaba Jacka Maa.

Bezos je také už téměř tak bohatý jako rodina Waltonových, která vlastní mimo jiné maloobchodní společnost Walmart a je s majetkem 151,5 miliardy USD nejbohatší dynastií.

sinfin.digital