Babiš má enormní moc, ale neudělal nic. Dítě bych mu nesvěřil, říká Fiala

Matyáš Zrno

Konzervativní noviny

KONZERVATIVNÍ NOVINY | Předseda ODS, místopředseda sněmovny, bývalý ministr školství a rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala o tom, zda nelituje politické kariéry, co si myslí o Andreji Babišovi, o spolupráci opozičních stran a že údělem pravice je přebírat vládu s prázdnou pokladnou.

Když jsem dělal rozhovor s kardinálem Dukou, zeptal jsem se ho, jestli se slzou v oku nevzpomíná na časy, kdy byl „jen“ hradeckým biskupem. Nevzpomínáte Vy na časy, kdy jste byl „jen“ rektorem a mohl se věnovat více politologii a méně politice?

Já tak nejsme zvyklý uvažovat. Já cokoliv dělám, dělám naplno a dělám to proto, že to chci dělat. A ničeho nelituji. Takže jsem strašně vděčný za to, že jsem mohl dělat rektora Masarykovy univerzity v době, kdy se rozvíjela. A mám radost z toho, co se povedlo a že jsem u toho mohl být. Akademická dráha mě baví, rád učím, rád píšu, to je všechno pravda. Ale politiku chci dělat, myslím si, že je to potřebné, a chci jí dělat.

Jste si tím opravdu jistý? Chcete být premiér, ale průměrný český premiér končí v opovržení, popliván a s rozvrácenou rodinou…

To vždycky záleží na okolnostech a obsazení… Já sem přesvědčen o tom, že premiérem má být ten, kdo v našich poměrech dokáže sestavit koalici a v té koalici má nejsilnější uskupení. Já nechci být premiérem, protože je to nějaký můj životní cíl. Osobní ambice jsem si dávno naplnil. Já chci sloužit této zemi – a to není fráze! I když to v době marketingu může znít divně. Já se nechci stát premiérem, abych byl premiér, ale abych mohl měnit věci v této zemi. A věřím tomu, že to budu dělat dobře a že tudíž nedopadnu tak, jak jste zmínil. Ale k tomu je ještě dlouhá cesta.

To ano, když se člověk podívá na průzkumy…

Já nehraju na průzkumy, ale na volební výsledky. Ukažte mi druhou stranu, která od roku 2017 roste v každých volbách o padesát procent.  To jsme jen my a Piráti. Vyhráli jsme senátní volby, zvítězili jsme v Praze. Piráti rostou taky, ale ve všech volbách jsme je zatím porazili. Ale pořád čtu v novinách, jak nás Piráti válcují. A píšou to často ti samí lidé, co nás už jednou pohřbívali.

Herzmann: Babiš to má snadné. Kampaň má nacvičenou a má velkou šanci být prezidentem

sinfin.digital