Česko bude mít nejspíš zákon o odškodnění za újmu způsobenou povinným očkováním, slíbil ministr Vojtěch

ČTK

raz

Ministerstvo zdravotnictví chce do konce roku předložit vládě zákon o odškodňování újmy způsobené povinným očkováním. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) tak hodlá podle svých slov vyhovět doporučení ombudsmanky Anny Šabatové a zmírnit kritiku odpůrců očkování. Řekl to senátorům při projednávání návrhu Evropské komise na posílení spolupráce v boji proti nemocem, jimž lze předcházet očkováním.

"Stát by měl přijmout i určitou odpovědnost, pokud vyžaduje povinné očkování, za případnou škodu nebo újmu na zdraví těch dětí, kde zkrátka očkování újmu způsobí, což se v některých případech děje," uvedl ministr. "Myslím si, že se tak možná i trošku otupí určité hrany," dodal.

Předložení podobného zákona slibovalo ministerstvo zdravotnictví už před třemi lety. Chtělo uzákonit zodpovědnost státu za poškození zdraví dětí povinným očkováním, jež nezpůsobí chyba lékaře či vadná vakcína. Slib souvisel s doporučením Nejvyššího soudu na základě případu dívky, která po očkování proti TBC měla těžký zánět kyčelního kloubu.

Odpůrci očkování v Itálii získávají s nástupem populistů na síle. Země má přitom vážný problém se spalničkami

sinfin.digital