Cesta do Ruska nemusela Babišovi ml. vůbec uškodit, naznačuje šéf psychiatrické společnosti

Ke kauze duševně nemocného syna Andreje Babiše se vyjadřují lidé, kteří o něm ani o jeho nemoci vůbec nic nevědí, říká v rozhovoru pro INFO.CZ předseda České psychiatrické společnosti Martin Anders. „Naprostá většina lidí s diagnózou schizofrenie normálně funguje, onemocnění byste na nich někdy vůbec nepoznali. Samozřejmě nemohu mluvit konkrétně, ale lidé trpící vážnými duševními poruchami se vyskytují i v manažerské sféře nebo v politice. Celkově se odhaduje, že v moderní společnosti trpí schizofrenií různé závažnosti kolem jednoho procenta populace, což v Česku představuje možná až 100 tisíc lidí," říká.

Syn premiéra Babiše tvrdí v nahrávce, tajně pořízené redaktory portálu Seznam.cz, že byl na přání otce unesen na Krym. Viděl jste jeho výpověď? Přijde vám jako psychiatrovi věrohodná?

Já se nemohu a ani se nechci vyjadřovat konkrétně k případu Babiše juniora. Viděl jsem jeho vyjádření, ale nikdy bych si jako psychiatr nedovolil jen na základě této výpovědi vyvozovat nějaké závěry. To by vyžadovala opravdu důkladné a dlouhé psychiatrické vyšetření, posouzení celkového i momentální stavu zkoumané osoby. Pokud někdo dokáže určit diagnózu nebo věrohodnost člověka z jednoho televizního šotu, pak to není psychiatr. A já se jen divím, kolik lidí se k takovému hodnocení dnes propůjčuje.

ČSSD a strategie vyčkávání. Shodí vládu, nebo se sama rozdělí? Komentář M. Žižkové

sinfin.digital