Čeští disidenti se postavili za vyhozeného Rogera Scrutona a naléhají na britskou vládu

Bývalí čeští disidenti se postavili za konzervativního filosofa Rogera Scrutona. Ten byl minulý týden odvolán v Británii z pozice vládního poradce pro architekturu kvůli výrokům v rozhovoru v levicovém magazínu New Statesman. Scruton byl některými médii označen za islamofoba, homofoba a antisemitu, což ale odmítá a nevyplývá to ani z jeho výroků. Scruton se během komunistického režimu podílel na zakládání podzemních svobodných univerzit nejenom v Česku, ale i v dalších zemích regionu, především pak v Maďarsku.

Čeští disidenti zaslali podle Konzervativních novin otevřený dopis britskému ministru bytové výstavby Jamesovi Brokenshirovi a prosí jej, aby své rozhodnutí zvážil. Iniciátory dopisu jsou šéf Občanského insitutu Roman Joch a šéfredaktor Konzervativních novin Matyáš Zrno, jeho autorem pak disident a bývalý náměstek ministra zahraničních věcí Pavel Bratinka. Svůj podpis připojili i bývalý předseda Senátu Petr Pithart, bývalý ministr Alexandr Vondra, bratr Václava Havla Ivan Havel či bývalý senátor Daniel Kroupa.

„Byl jsem zaskočen, že ve Spojeném království stačí tak málo k tomu, aby vás vyhodili ze služby Jejího Veličenstva: vytrhnout pár vět z kontextu. O to více, že se jedná o osobu, kterou je sir Roger Scruton, jehož mi bylo ctí potkávat na počátku osmdesátých let dvacátého století, když navštěvoval Československo,“ píše se v dopise, který citují Konzervativní noviny.

sinfin.digital