Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Chovatel nechal svůj dobytek brodit se v hnoji. Případ policie vyšetřuje jako týrání zvířat

Chovatel nechal svůj dobytek brodit se v hnoji. Případ policie vyšetřuje jako týrání zvířat

Policie řeší podezření na týrání zvířat na statku v Kozlovicích na Frýdecko-Místecku. Majitel podle zjištění Krajské veterinární správy Ostrava nechal skot žít v hluboké vrstvě hnoje. Několik zvířat uhynulo. Policie chovatele ještě nevyslechla. Obviněn může být z týrání zvířat, za což mu hrozí trest od dvou do pěti let vězení. ČTK to dnes řekla mluvčí frýdecko-místecké policie Zlatuše Viačková.

„Okolnosti chovu skotu v Kozlovicích prověřujeme. Chovatele se nám ještě nepodařilo vyslechnout. Na místo dojíždí, známe ale jeho totožnost, kriminalisté na případu pracují,“ řekla Viačková. Kromě výslechu chovatele bude pro případné obvinění důležitý i znalecký posudek a pitva několika uhynulých zvířat, uvedla.

Na případ upozornili veterinární správu pracovníci frýdecko-místeckého magistrátu. Následná kontrola prokázala vážné dlouhodobé zanedbávání péče o skot. Vzhledem k závažnosti případu předala správa informace i policii.

„Veterinární inspektoři v chovu objevili sedm kusů býků v hluboké vrstvě trusu, která znemožňovala zvířatům jakýkoli pohyb. Zvířata byla chována v naprosto nevyhovujících podmínkách, stále ve vysoké vrstvě měkkého hnoje, silně znečištěna výkaly, vykazovala známky slabosti a vyčerpání a některá zvířata nebyla schopna téměř pohybu,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Kontrola podle něj objevila jednoho uhynulého býka, jehož tělo bylo značně vyhublé, a kosterní pozůstatky dalšího kusu skotu. „Zvířata navíc neměla přístup k vodě, proto inspektoři ihned doplnili nádobu, aby se zvířata mohla napít. Zkušení veterinární inspektoři, kteří se na řešení přípravu podíleli, uvedli, že takto nevhodné podmínky v chovu skotu dlouho neviděli,“ doplnil Vorlíček.

Chovateli vedle podezření ze spáchání trestného činu hrozí pokuta za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání až do výše 500.000 korun. Chovatel je navíc příjemcem dotací, to znamená, že bude následně zahájena kontrola, zda podmínky dotací splnil. „Zvířata byla dočasně přemístěna do venkovní ohrady. Dostávají vodu i krmivo,“ řekl Vorlíček.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1