ČSSD pod palbou kritiky opozice: Umožnila první vládu s podporou komunistů

ČTK

raz

Výsledek vnitrostranického referenda ČSSD, které vyslovilo souhlas se vstupem strany do vlády s ANO za podpory KSČM, není podle opozičních stran překvapením. Sociální demokracie podle nich umožní vznik první polistopadové vlády s podporu komunistů. Vyplývá to z vyjádření stran pro ČTK.

"Vedení ČSSD udělalo vše pro to, aby přesvědčilo členskou základnu, aby pod patronátem Miloše Zemana vznikla polokomunistická vláda ANO, ČSSD a KSČM," uvedl předseda ODS Petr Fiala. Podle něj ČSSD již před několika týdny vzdala boj za vznik vlády bez komunistů. Vláda ANO, ČSSD, KSČM a prezidenta nebude podle Fialy pro ODS partnerem, ale soupeřem, a ODS udělá vše pro to, aby dopady jejího vládnutí byly co nejmenší.

ČSSD se podle zástupců KDU-ČSL rozhodla v rozporu se svými vlastními usneseními. "Bohumínské usnesení odmítlo spolupráci s KSČM jako nepřípustnou. Těsný výsledek referenda ukazuje, že pro mnoho členů sociální demokracie není tento závazek přežitek. Totéž platí o účasti trestně stíhané osoby ve vládě. V únoru tohoto roku sjezd ČSSD přijal usnesení, že sociální demokraté nevstoupí s trestně stíhanou osobou do vlády," uvedla KDU v dnešním prohlášení.

sinfin.digital