Hamáček po grémiu: Jsme připraveni s ANO jednat, míč je na jejich straně

ČTK

pav

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček očekává, že hnutí ANO osloví ČSSD a přijde s nástinem podmínek pro znovuzahájení rozhovorů o vládě. Vyjednavače ANO pověřil obnovením rozhovorů výbor hnutí ve čtvrtek. Nabídku ANO by posoudilo předsednictvo socialistů, které by se pravděpodobně sešlo příští pátek, řekl novinářům Hamáček po dnešním jednání grémia strany. Hamáček nadále počítá s vnitrostranickým referendem, které by případnou koaliční dohodu mělo schválit.

Hamáček uvedl, že dnešní jednání grémia nebylo mimořádnou reakcí na čtvrteční krok ANO. O situaci se nicméně mluvilo. "Oficiálně zatím žádná komunikace nepřišla. Pokud by nás ANO oslovilo, svolal bych jednání předsednictva, které jediné může rozhodnout, zda jednání obnovit," řekl novinářům Hamáček.

ČSSD proto bude čekat na oslovení, dodal. "Očekávám, že součástí bude nástin podmínek," uvedl. Nechtěl zatím hovořit o tom, za jakých podmínek by obnovu jednání podpořil. "Nyní bych nechtěl něco tak zásadního komentovat, míč je na jejich straně," uvedl.

sinfin.digital