Marné vyhlídky opozice. Co by se muselo stát, aby Babiš nebyl premiérem?

ČTK

lup

Premiér Andrej Babiš opět odmítl, že by v důsledku kauzy Čapí hnízdo a informací o údajném únosu svého syna, odstoupil. Pokud by se opozici navzdory očekávání podařilo v pátek vyslovit kabinetu nedůvěru, má Babiš příslib svého spojence, prezidenta Miloše Zemana, který by ho sestavením vlády pověřil znovu. Co by se muselo stát, aby političtí oponenti opětovnému jmenování Babiše premiérem zabránili?

Pokud by opozice chtěla zabránit opakovanému jmenování Andreje Babiše premiérem, musela by získat 120 hlasů potřebných pro rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb.

Hnutí ANO má kromě podpory prezidenta ještě jednu jistotu: drží post předsedy dolní parlamentní komory, který též může za jistých okolností namísto prezidenta rozhodnout o jmenování šéfa kabinetu.

V případě vyslovení nedůvěry vládě by současný kabinet ANO a ČSSD musel podat demisi. Následně by opět přišla řada na ústavou stanovené tři pokusy o sestavení vlády, kdy při prvních dvou jmenuje premiéra prezident, při třetím právě předseda Sněmovny.

Jsme ve fázi největší tmy. Zlý Zeman a psychopat Babiš? V příštích volbách se jich zbavíme, říká Jaroš

sinfin.digital