Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Masakr šelem v Česku: Tuším to minimálně rok, ale všem je to jedno, varuje šéf pražské zoo

Masakr šelem v Česku: Tuším to minimálně rok, ale všem je to jedno, varuje šéf pražské zoo

Policisté a celníci vyšetřili případ, který v Česku nejspíš nemá obdoby. Kvůli údajnému masakrování vzácných šelem už obvinili tři lidi. Stopy skandálu vedou do zooparku v Bašti u Prahy, který provozuje člen cirkusáckého rodu Berousků. K případu teď pro Blesk.cz promluvil šéf pražské zoo Miroslav Bobek, který říká, že ho celá věc vlastně ani nepřekvapuje.

Na problém, že u nás může existovat chov velkých šelem na porážku, už Bobek před časem upozorňoval. „Minimálně rok mám vážné podezření, že se tato zvířata porážejí a vyvážejí na asijské trhy. Ví se o tom, upozorňuje se na to, ale každému je jedno, že se chovají v nevhodných podmínkách a jsou zneužívaná pro byznys,“ řekl v úterý Blesku.

Podle něj podezření, že vzácné šelmy končí rozporcované kdesi v Asii, měla i Česká inspekce životního prostředí. Doufá, že policejní akce konečně pohne našimi zákonodárci.

Problém je totiž podle něj především v legislativě. Nejsou například definovány podmínky, za jakých mají být tato zvířata chována. „Veterináři v podstatě nemohou při kontrole účinně zakročit. Doporučení, které mohou dát, je zastaralé a nevymahatelné. Navíc, i kdyby šelmy chtěli zabavit, v republice není zařízení, kam by je mohli umístit. Je to spletenec problémů, který nikdo dosud neřešil,“ upozorňuje Bobek.

Čtěte pokračování článku a nejnovější informace o případu na Blesk.cz >>>

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1