Maso a mléko. Co ještě chutná Čechům? | info.cz

Články odjinud

Maso a mléko. Co ještě chutná Čechům?

Češi loni snědli více masa, ovoce a mléčných výrobků a vypili více mléka, nealkoholických nápojů i minerálních vod. Naopak omezili konzumaci pečiva, řekl dnes Jiří Hrbek z Českého statistického úřadu.

Průměrný obyvatel Česka do sebe loni vpravil zhruba tři čtvrtě tuny potravin. Bylo to zhruba o dvě procenta více než předloni. Nejvíc lidem chutná mléko a mléčné výrobky.

Každý Čech jich loni zkonzumoval asi 242 kilogramů, což bylo meziročně téměř o šest kilo více. Vzrostla i spotřeba ovoce - o 4,3 kilogramu na 82,4 kilogramu na hlavu. Masa snědl každý v průměru zhruba 80 kilogramů, což je o 3,4 kilogramu více než předchozí rok.

K tomu každý obyvatel Česka vypil 250 litrů nealkoholických nápojů a minerálek. "I když spotřeba minerálek a nealkoholických nápojů meziročně vzrostla, stále je pod úrovní rekordního roku 2008," upozornil Hrbek. Tehdy byla spotřeba o 47 litrů vyšší než loni.

Loni také lidé v Česku více jedli i kroupy, ječnou krupici, ovesné vločky a rýži. Méně si dopřávali chleba a další pečivo.

Hrbek se domnívá, že velký podíl ve spotřebitelských trendech mají cizinci a cestovatelé, kteří si rozšiřují jídelníček zahraničními recepty, například větší spotřebou zeleniny a ovoce. Vliv by mohli mít i známí kuchaři, kteří vaření zajímavé stravy popularizují.

Hrbek upozornil i na soběstačnost České republiky ve vybraných potravinách. Například soběstačnost u drůbežího masa se pohybuje okolo 67,5 procenta, u vepřového činí 45,9 procenta. Naopak mléka Češi vyrobí více, než ho zkonzumují.

ČSÚ disponuje nepřerušenou řadou údajů o spotřebě od roku 1948, které ukazují na oblibu potravin v jednotlivých dekádách. V 50. letech se nejvíce jedly výrobky z mouky a brambor, pro 60. léta byla typická zelenina. V 70. a 80. letech nastala podle statistiků éra masa, živočišných tuků a vajec. Po listopadové revoluci 1989 se trh otevřel a škála potravin začala být mnohem rozmanitější.

 
Přejít na homepageVíce z kategorie

Články odjinud