Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

„Míč je na straně ANO,“ říká Hamáček k jednání o vládě. Do týdne má být na stole kompromis ohledně Babiše

„Míč je na straně ANO,“ říká Hamáček k jednání o vládě. Do týdne má být na stole kompromis ohledně Babiše

Sociální demokraté navzdory dramatickým prohlášením předsedy strany Jana Hamáčka pokračují ve vyjednávání s hnutím ANO o účasti ve vládě. Podle Hamáčka se daří dál odstraňovat programové neshody – předběžná dohoda je na vyšším rodičovském příspěvku, proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci i na zálohovém výživném. Problémem naopak zůstává účast stíhaného Andreje Babiše ve vládě.

Hnutí ANO si dle Hamáčka vzalo týden na rozmyšlenou a předloží kompromis, který by měl otázku řešit. Příští týden v pátek o navrženém postupu rozhodne mimořádná schůze špiček ČSSD. Pokud kompromis nebude stačit, vyjednávání o vládě skončí.

„Nechme ten týden, aby si hnutí ANO ujasnilo, zda cílem je postavit společnou vládu a zda je tam nějaká překážka, která je odstranitelná a za jakých podmínek. To je teď na jejich rozhodnutí,“ řekl Hamáček na tiskové konferenci po jednání s ANO.

Podle místopředsedy hnutí ANO Richarda Brabce bylo jednání tvrdé, ale věcné. V programových otázkách se podle něj podařilo dosáhnout znatelných pokroků. Hnutí ANO podle něj ale dál trvá na tom, že odmítá jakékoli zvyšování daní, což je důvodem rozporů s ČSSD. Podle něj ale není pravděpodobné, že by se strany na programu nedokázaly shodnout.

V personálních otázkách se podle Brabce o konkrétních jménech stále ještě nemluví. Andrej Babiš podle něj zůstává a i zůstane jediným kandidátem na premiéra, což je pro sociální demokraty důvodem k zásadním výhradám. O kompromisu, díky kterému by ČSSD premiéra mohla tolerovat, Brabec nemluvil.

ČSSD si v uplynulých dnech řekla o pět resortů včetně ministerstva vnitra nebo financí, ANO jí tato ministerstva dosud neslíbilo.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1