Migrace je strašák, věcná debata o ní je v ČR nemožná, zaznělo na diskusi o solidaritě a bezpečnosti

Lucie Bednárová

Média migrační krizi, která v Evropě vypukla v roce 2015, nezvládla. Zejména ta česká od začátku podávala informace „černobíle“ a jakákoliv další věcná debata nebyla i proto možná. Vinu ale také nesou čeští politici, kteří téma migrace využívají jako „strašáka“, kterým děsí společnost. Toto a mnohem více zaznělo na diskusi s názvem Bezpečnost a Solidarita, která si kladla za cíl otevřít téma hodnot a solidarity v naší společnosti a zároveň téma manipulace s informacemi. Inspirací byla nedávná kauza přijetí 50 dětí bez doprovodu, které se nyní nacházejí v uprchlických táborech v Řecku. S plánem na přijetí těchto dětí českou vládou přišla nedávno česká europoslankyně Michaela Šojdrová.

„V roce 2017 se to ve mně zlomilo a řekla jsem si, že se musím jet podívat, v jaké situaci se nacházejí děti v uprchlických táborech,“ řekla na úvod diskuse věnované bezpečnosti a solidaritě, která proběhla nedávno, česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Politička se letos v září dostala do pozornosti médií a také vlády kvůli svému návrhu, aby Česko přijalo pět desítek dětí, které se nyní nacházejí jakéhokoliv doprovodu v uprchlických táborech v Řecku. S návrhem však narazila zejména u premiéra Andreje Babiše, který tehdy přijetí dětí tehdy odmítl a trval na tom, že je potřeba v těchto případech pomáhat přímo na místě.

Šojdrová hledala v Řecku uprchlíky „sirotky“: Známe výsledky, takto by mohli přicházet do Česka

sinfin.digital